En midtvejskrise er ofte affejet som en ‘latterlig’ situation.
Vi er alle bekendt med en middelaldrende mand, med farvet hår, stramme jeans og en sportsvogn – alt sammen for at imponere en kvinde halvt hans alder.
Men mange mænd og kvinder rammer faktisk en livsfase, hvor de måske bliver klar over at tiden har indhentet dem. Det betyder oftest at de mister selvtillid og kan i værste tilfælde påvirke deres karriere og privatliv.
Men hvad er en midtvejskrise?
En krise er når en person lider af en mangel på eller tab af deres evner til at håndtere tingene. Det er den ‘kliniske’ definition. Grundlæggende betyder det, at deres udfordringer og vanskeligheder overstiger deres evne til at håndtere det – hvilket går negativt ud over andre aspekter af deres liv.
Hvorfor opstår en midtvejskrise?
En midtvejskrise kan ofte udløses af en større livsbegivenhed – noget der minder om os vores alder og fortæller os at vi er forbi ‘’vores bedste alder’’. Dette kan typisk knyttes til nogle af de følgende årsager:
- Alderdom – at man pludselig er nødt til at bruge læsebriller, overgangsalderen, skaldethed, osv.
- Helbred – alvorlige sygdomme eller det at blive klar over at man fysisk ikke længere kan, hvad man tidligere har kunne.
- Karriere – Følelsen af at ens karriere er gået i stå og at man ikke kommer nogle vegne.
- Forhold – At gøre end ende på- eller manglen på et meningsfyldt forhold.
- Børn der bliver selvstændige og/eller flytter hjemmefra
- Ærgrelser – at man ikke har opnået hvad man regnede med, fik den karriere man ville, osv.
Hvordan overkommer man en midtvejskrise?
At komme igennem en midtvejskrise er en udfordring, men det er noget du kan tackle og overvinde. Her er der 3 gode råd til hvordan du kan håndtere det:
- Tal med nogen
Det hjælper ikke at tro at man kan gå med det hele selv – tal med nogen du stoler på, som en ven eller partner. Det kan også være din læge, en rådgiver eller terapeut – alternativt kan du føre en ‘dagbog’ som kan hjælpe dig med at give dine tanker mening. - Forandring
Vi har en tendens til at se tilbage på vores ungdom som de “gode gamle dage” og glemme de udfordringer og vanskeligheder, vi stod overfor dengang.
Men der er mange positive forhold til at blive ældre, såsom visdom, erfaring og sikkerhed. Så i stedet for at sige: “Mine bedste dage er bag mig”, så spørg dig selv, “Hvad vil jeg ændre?” Brug en rationel tankegang til at udfordre eventuelle negative tanker og fokusere på, hvad du stadig vil have ud af livet, snarere end hvad du har mistet.
Se på nogle af dine uopfyldte ambitioner. Er det virkelig for sent at opnå dem? Betragt denne tid som en opvågning, og som din chance for at genevaluere dit liv og foretage ændringer til det bedre. - Find nye mål
De mål, du engang havde – at købe et hus, at klatre karrierestigen eller at have en familie – er muligvis ikke længere relevante eller lige så vigtige for dig, som de engang var. I så fald er det tid til at genevaluere, hvad du vil have ud af livet, og tilpasse disse mål med de værdier, du har identificeret. For eksempel vil du måske lære en ny færdighed, et sprog eller involvere dig i frivilligt arbejde.
Husk at livet ikke stopper. det handler om at få det meste ud af det – hver evig eneste dag!