fbpx

Myter om søvn

Der er mange myter omkring søvn – og mange af dem lyder sandfærdige nok til at mange tror på dem. Vi har samlet de mest almene så du kan blive klogere på søvn.

 1. Hvis man er træt i løbet af dagen, betyder det at man ikke får nok søvn.
  Selvom man sagtens kan være træt på grund af manglende søvn, er dette ikke altid tilfældet. Både søvnapnø og narkolepsi, kan gøre en træt i løbet af dagen, samt at træthed kan være et symptom på mange andre sygdomme.
 2. Det er normalt at snorke.
  Selvom mange snorker, betyder det ikke at det nødvendigvis er normalt. Snorken kan lede til afbrudt søvn og i sjældne tilfælde et symptom på søvnapnø. Få din snorken undersøgt, så du kan udelukke det som et symptom.
 3. Man behøver mindre søvn jo ældre man bliver.
  Selvom det er sandt, at ældre mennesker ofte ikke sover lige så meget, så er det ikke sandt at de behøver mindre søvn. Ældre mennesker har ofte, pga. let søvn, svært ved at opnå REM søvn, så de behøver faktisk mere søvn.
 4. Man kan slippe afsted med at sove en time mindre om natten.
  Man kan desværre ikke slippe afsted med at skære en time af sin søvn. Selvom man ikke nødvendigvis føler sig træt dagen efter, vil dit søvnunderskud stadig komme til udtryk, bl.a. ved at forhindre dig i at tænke og reagere hurtigt. På sigt kan det også påvirke dit immunforsvar negativt.
 5. Hvis du ikke sover nok I løbet af ugen, kan du veje det op ved at sove længere i weekenden.
  Selvom du til dels kan hente lidt af underskuddet i løbet af weekenden, vil det desværre veje op for det hele. Du vil stadig fungere mindre optimalt i løbet af ugen, lige meget hvor meget søvn du får i weekenden.
 6. Du skal have 8 timers søvn hver nat.

  8 timers søvn er faktisk bare gennemsnittet af, hvad folk skal bruge. Den mængde søvn man skal bruge, kan variere fra person til person. Nogle kan nøjes med at sove 7 timer om natten og være friske og veludhvilede, hvorimod 7 timer ikke vil være nok for en, der skal bruge 8 timers søvn.

Se også

Kom igang med at løbe

Lad kroppen vænne sig til belastningen En klassisk løbefejl er at mange hurtigt løber for lang og for hurtigt, i

Kunsten at give slip

At give slip på noget kan være svært, fordi det ofte betyder at give slip på en del af din

Selvrealisering

Er selvrealisering nøglen til vores potentiale? Kan vi afkode det der er inden i os og blive til det vi

Vælg herunder om du vil oprette dig som privatkunde, eller om du har fået udleveret en værdikode af din arbejdsgiver.

Har du allerede en bruger? – Log ind her.