fbpx

Skær ned på sukker

Hvornår gik du sidst en dag uden sukker? Det er den største trussel mod sundhed på verdensplan!

”Vi er næsten afhængige af sukker, og mange af os er ikke engang klar over det, fordi vi ikke forstår, hvor sukker er skjult, eller hvordan man kan undgå det,” siger GP Dr. David Unwin, en klinisk ekspert på diabetes.

Når vi spiser for meget sukker,  frigiver kroppen øgede mængder af hormonet insulin, da den prøver at regulere blodsukkerniveauet. Dette øger risikoen for vægtøgning, diabetes og vægt-relaterede problemer, såsom højt blodtryk og hjertesygdomme. Insulin hjælper især abdominale fedtceller og leverceller med at optage det overskydende frie sukker fra blodet og omdanner det til fedt.

Begræns dine portioner.

På trods af gentagne ekspertadvarsler og sundhedsbeskeder er der stadig meget forvirring over sukker – vi ser for eksempel ikke ud til at respektere, at sukker i frugt (kaldet fruktose) eller i kulhydratfødevarer (kaldet glukose) kan være lige så farligt for kroppen, når den indtages i overskud. Når alt kommer til alt består hvidt sukker (saccharose) af lige store dele glukose og fruktose.

Her er nogle gode råd til at hjælpe dig med at skære ned på sukker!

Drop ‘’bordsukkeret’’ (hvidt og brunt), sirup, honning og melasse. Skær ned på den mængde sukker du tilføjer til ting som pandekager, kaffe eller te. Prøv at halvere den sædvanlige mængde sukker du tilsætter og tag den derfra.

Skift sodavand ud. 

Vand er bedst, men hvis du vil have noget sødt at drikke eller forsøger at tabe dig, kan danskvand, saftevand eller juice være et bedre valg end sukkerholdige drikkevarer.

Spis friske, frosne, tørrede eller konserverede frugter. 

Vælg frugt, der er konserveret i vand eller naturlig juice. Undgå frugt, der er konserveret kunstigt.

Sammenlign madetiketter, og vælg produkter med de laveste mængder tilsat sukker. Mejeriprodukter og frugtprodukter vil indeholde nogle naturlige sukkerarter. Tilsatte sukkerarter kan identificeres på ingredienslisten.

Tilsæt frugt. I stedet for at putte sukker på dine havregryn, kan du prøve frisk frugt (bananer, kirsebær eller jordbær) eller tørret frugt (rosiner, tranebær og abrikoser).

Skær ned på mængden. Når du bager småkager, brownies eller kager, kan du skære ned på det sukker der kræves i din opskrift, med en tredjedel til halvdelen. Ofte kan du ikke smage forskel.

Se også

Kom igang med at løbe

Lad kroppen vænne sig til belastningen En klassisk løbefejl er at mange hurtigt løber for lang og for hurtigt, i

Kunsten at give slip

At give slip på noget kan være svært, fordi det ofte betyder at give slip på en del af din

Myter om søvn

Der er mange myter omkring søvn – og mange af dem lyder sandfærdige nok til at mange tror på dem.

Vælg herunder om du vil oprette dig som privatkunde, eller om du har fået udleveret en værdikode af din arbejdsgiver.

Har du allerede en bruger? – Log ind her.