fbpx

Skær ned på skærmtid

Det er ikke længere kun teenagere, der ikke kan få deres øjne fra deres telefoner. Jeg har længe vidst, at jeg (og mange mennesker) bruger for meget tid på telefonen. Alt for meget tid. Det lader til at være umuligt at checke Facebook eller Instagram på et par minutter, for det ender altid med en 30-minutters dopaminfest med opdateringer, flotte billeder eller noget mine venner bare skal tagges i, hvilket får mig til at føle mig produktiv, når jeg på ingen måde er det.

Undersøgelser foreslår at en gennemsnitlig voksen bruger næsten to en halv time på telefonen om dagen, og i følge min app (der måler skærmtid) ligger jeg et godt stykke over gennemsnittet. 

Hvorfor er det så svært at lægge sin telefon ned?

Forskere har ikke noget  definitivt svar på hvorfor smartphones er så vanedannende, men de har nogle idéer. Det kan være selve telefonen, ligesom med rygere, er det en tilfredsstillende fornemmelse af at låse op eller tappe på skærmen. Dertil kommer der apps som Facebook, Instagram og Snapchat som giver os vores dopamin boost, i form af likes, kommentarer osv. 

Hvad er der galt med smartphone-afhængighed?

Udover de fysiske belastningsskader, som flere begynder at opleve i deres hænder, er virkningen af telefonafhængighed hovedsagelig psykologisk.

Undersøgelser af telefonbrug viser, at brugere med høj skærmtid har en tendens til at være ængstelige, deprimerede, distraherede eller at have lav selvtillid. 

En række nye udtryk er endda blevet opfundet for at dække den afhængighed og vanedannelse telefoner har skabt i os. Vi er efterhånden alle blevet bekendt med FOMO (Fear of Missing Out), Nomophobia (frygten for at være uden sin telefon) og presset for at skulle besvare enhver bedsked med det samme. 

Hvordan skærer man ned på sin skærmtid?

Her er et par råd til hvordan du kan skære ned på din skærmtid. 

Få din telefon til at vise gråtoner.

Uden alle disse farver er apps som Instagram, Facebook, Snapchat og endda nyhedsapps betydeligt mindre interessante. På en iPhone, gå til Indstillinger> Tilgængelighed> Vis Tilpasninger> Farvefiltre. Tænd for denne indstilling.

Gå derefter til Indstillinger> Tilgængelighed> Genveje og vælg Farvefiltre. Hvis du har brug for at se din skærm i farver, kan du blot klikke tre gange på telefonens sideknap. For at vende tilbage til gråtoner skal du triple-klikke igen.

Sluk notifikationer

Først låser du instinktivt din telefon op for at se, om du har nogle nye notifikationer. Efter som et par dage, bliver dine unlocks mindre hyppige, når du opdager, at der absolut ikke er noget der venter på dig.

Slet dine SoMe apps

Du kan sagtens undvære de sociale medier (SoMe), som fx  Facebook. Hvis du skal se noget, kan du altid logge på fra en computer. Flere og flere mennesker er begyndt at lukke deres profiler, og mange af dem mener, at det var en af de bedste beslutninger, de har taget.

Lad være med at tage din telefon med på toilettet

Mennesker har i tusindvis af år, overlevet uden deres telefoner. Det eneste du får ud af at tage din telefon med, er at bruge længere tid end nødvendigt – både på toilettet og telefonen. 

Stop med at tage så mange billeder

Ligesom Google for mange ting hindrer din hjerne i at bevare information, hindrer fotografering din hjerne i at danne reelle minder. I tre undersøgelser havde mennesker, der ikke tog fotos under en oplevelse, signifikant mere detaljerede erindringer end dem, der gjorde.

Fortæl dine venner og familie om det

Både for at informere dem om, at hvis du ikke svarer med det samme er det derfor, men også som så mange andre mål, holder det dig ærlig og motiveret. 

Se også

Kom igang med at løbe

Lad kroppen vænne sig til belastningen En klassisk løbefejl er at mange hurtigt løber for lang og for hurtigt, i

Kunsten at give slip

At give slip på noget kan være svært, fordi det ofte betyder at give slip på en del af din

Myter om søvn

Der er mange myter omkring søvn – og mange af dem lyder sandfærdige nok til at mange tror på dem.

Vælg herunder om du vil oprette dig som privatkunde, eller om du har fået udleveret en værdikode af din arbejdsgiver.

Har du allerede en bruger? – Log ind her.