fbpx

10 Gode Råd Til Bedre Søvn

Vi har alle oplevet søvnproblemer og hvordan det påvirker vores dagligdag. Heldigvis kan søvnproblemer mange gange løses med små ændringer eller simple forandringer.

Se vores 10 gode råd til bedre søvn.

 1. Rutiner
  Det bedste du kan gøre for at forbedre din søvn, er at etablere nogle søvnrutiner. Gå i seng og stå op på samme tid (+/- en times tid) hver dag. Ved at stå op samme tid hver dag, nulstiller du dit ’indre ur’.
 2. Lys
  Lys og mørke er to vigtige elementer i en sund døgnrytme. For at nulstille døgnrytmen bør man eksponeres for lys om morgenen og mørke om aftenen. Søvnhormonet melatonin produceres kun i mørke, så undgå lys om aftenen.
 3. Aktivitet
  Aktivitet – både fysisk og mentalt kan gøre det svært at falde til ro. Derfor anbefales det at man tager det stille og roligt et par timer før man lægger sig til at sove.
 4. Motion
  På samme måde som aktivitet, modarbejder motion din søvn. Motion får pulsen og blodtrykket til at stige, hvilket betyder at din krop er fyldt med energi som gør det svært at falde i søvn. Undlad derfor at motionere i timerne før du går i seng.
 5. Temperatur
  Temperaturen i soveværelset er også noget du burde tage med i dine overvejelser. Da kroppen naturligt sænker kropstemperaturen når vi sover, kan et varmt soveværelse gøre det svært for os at tilpasse os. Et køligt soveværelse på 13-18 grader er ideelt for en bedre nattesøvn.
 6. Elektronik
  Skærmene på fjernsyn, telefoner og andet elektronik udsender ’blue light’, som hæmmer produktionen af melatonin – kroppens naturlige søvnhormon. Sluk fjernsynet og læg telefonen væk en time eller to før du lægger dig til at sove.
 7. Afslapning
  Slap af og tænk på noget rart når du lægger dig i seng. Tanker der gør dig vred, bekymret eller frustreret får kroppen op at køre, og gør det svært at falde i søvn. Tænk i stedet på noget positivt, som får dig til at slappe af og falde til ro.
 8. Mad
  Undgå at spise et par timer inden du lægger dig i seng. Mad sætter gang i fordøjelsen, hvilket er med til at holde dig vågen. Undgå også drikke koffein og alkohol.
 9. Et varmt bad
  Et varmt bad kan hjælpe med at få musklerne til at slappe af, lade tankerne falde til ro og få dig til at slappe af.
 10. Din seng
  Du sover en tredjedel af dit liv og bruger i gennemsnit 8 timer i din seng hver nat. Det kan derfor godt betale sig at investere i en ordentlig seng og madras, så du kan mest muligt ud af din søvn.

Se også

Kom igang med at løbe

Lad kroppen vænne sig til belastningen En klassisk løbefejl er at mange hurtigt løber for lang og for hurtigt, i

Kunsten at give slip

At give slip på noget kan være svært, fordi det ofte betyder at give slip på en del af din

Myter om søvn

Der er mange myter omkring søvn – og mange af dem lyder sandfærdige nok til at mange tror på dem.

Vælg herunder om du vil oprette dig som privatkunde, eller om du har fået udleveret en værdikode af din arbejdsgiver.

Har du allerede en bruger? – Log ind her.